SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Du beskriver at 7 åringen din har utfordret dere på leggingen siden 1-2 års alder, -ikke vil ligge alene og gjør alt mulig for å forhindre egen søvn. Jeg forstår at dette må være svært slitsomt, og kan påvirke deres hverdag. Dere høres ut til å være i et mønster som kan kreve en god innsats å endre, da dette har pågått over lang tid.
Det kan være lurt å forsøke å lage en plan for å endre rutiner for hvordan leggingen skal foregå. -Snakk med 7 åringen om leggetid og søvn. Kanskje han/hun selv noen forslag til hvordan kvelden og leggingen kan bli god.
Kanskje kan barnet være med å gjøre endringer på rommet, slik at det kan få et forhold til eget rom, som gjør det lettere å finne roen. Det kan også være hendelser i løpet av dagen som påvirker leggesituasjoen, som kan være ok å snakke igjennom før leggetid.
Forsøk å spørre barnet hva det trenger/har behov for, for å kunne finne roen. Kanskje trenger barnet at dere foreldre har mer tid til samtale, - kanskje er barnet redd for å være alene.
Når vi blir slitne og kjenner på maktesløshet, kan barn ofte kjenne på at de føler seg avvist. De kan da bli mer krevende fordi avvisning oppleves som mangel på kjærlighet. Noe som er skremmende.
Dersom dere lager en ny plan for legging, er det viktig å sette av ekstra god tid i leggesituasjonen,i en periode, for å endre gammelt mønster.
Du skriver at om dagen kan dere lettere finne konsekvenser og belønning som passer situasjonen. Konsekvenser og belønning er strategier som ofte taper kraft etter en tid,
Barn opplever ofte konsekvenser som straff, -noe som ofte gir økt motstand og mindre ønske om å samarbeide. Det fører også ofte til at barna begynner å skjule når de gjør noe galt/feil. De kan da bli gode til å lyve og får lite mulighet for at foreldre kan lære de hva de kan gjøre. Dette er også ødeleggende for relasjonen mellom voksne og barn.
Jeg anbefaler å snakke med barnet når det gjør ting du tenker er feil og veilede til at det kan få det til bedre neste gang, framfor å gi konsekvenser.
Barn har stort behov for å bli sett. Et smil, et varmt blikk osv når dere er sammen, motiverer til mer positiv atferd. Det er viktig å forstørre det gode og positive barnet gjør, og legge til rette for at barnet kan lykkes, framfor å gi konsekvenser.
Anbefalt lesing:
bufdir.no/Foreldrehverdag/Skolebarn/Lar_barnet_ditt_a_planlegge/
Hva er galt med belønning og straff? Foreldrekoden - med Hedvig Montgomery
Med vennlig hilsen
Familieterapeut
Helsestasjonens familiesenter.