SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Det er viktig at barnet så snart det er modent nok, og begynner å oppfatte at det er annerledes på noen områder, får informasjon om diagnosen sin. Dette handler om han, og hvordan han har det både på skolen, hjemme hos familien sin, sammen med venner, og på fritiden. Dette kan være svært viktig informasjon å få for sønnen din nå.
Det å fortelle barn om diagnoser kan for mange virke skremmende. Du kan være redd for at barnet skal oppleve at det er noe som er "feil" eller annerledes på en negativ måte. Alle ønsker jo som oftest å "passe inn". Noen barn vil bli lei seg eller triste når de får dette fortalt. Det er da viktig at de voksne rundt barnet, forstår dette og tar i mot de såre følelsene, uten å prøve å "fikse de". For andre barn kan det faktisk oppleves som en lettelse fordi man kan få en økt forståelse for hvorfor noen ting blir mer vanskelig for dem, enn det er for andre. Det er en veldig fin film på nettet som heter "Utrolige ting kan skje" som på en fin og respektfull måte forklarer for barn om autisme. Denne kan være fin å ha som et supplement. Gjerne se den selv først.
Det kan være bra å forklare diagnosen gjennom å vinkle på noe som dere vet at barnet har strevd med, for å kunne gi en forklaring, som kan bidra til at barnet forstår mer om seg selv. En mor jeg snakket med forklarte at hun hadde tatt utgangspunkt i konflikter og misforståelser mellom venner - og at barnet endelig kunne forstå mer av hvorfor det ble vanskelig. Dermed ble det også lettere å hjelpe barnet til å få mer mestring på områder h*n har strevd tidligere.
Asperger diagnosen handler i hovedsak om at man gjerne forstår ting på en annen måte - og at noen da trenger en slags tolk for at det ikke skal oppstå misforståelser. Det kan også være veldig lurt å ta med noe dere vet barnet er god på - som en måte å forklare at hans hjerne har en egen evne til å lære akkurat det eller det - og at det kan være en kjemperessurs! Tenk så heldig han er som er så god på noe! Her vet jo dere mer om hva som er hans ressurser - men bruk de for alt det er verdt! Det er nemlig mye positivt med denne diagnosen også.
Med vennlig hilsen
Familieterapeut
Barne- og familiesenteret.