SVAR
Besvart 14.12.2023 08:59:38
Hei og takk for din henvendelse!
Du skriver at du i utgangspunktet tenker at ditt barn, som nå prater pent/bokmål til andre, går gjennom en fase som vil gå over i seg selv og at du derfor ikke har pratet med barnet om dette. Det høres ut som en god måte å forstå situasjonen, samtidig som du også er observant på barnet.
Du har oppmerksomhet for barnets endring og har allerede oppdaget at denne endringen i språkform opptrer i møte med personer barnet ikke er helt trygg på. Dette er trolig en viktig observasjon, og kan kanskje være årsaken til barnets språklige endring; utrygghet i situasjoner.
Når barn bruker bokmål/snakker pent i leke situasjoner, tar barn på seg en "rolle". Endring i språket blir en tydelig overgang og de gjør ting de gjerne ikke ellers gjør som "seg selv". Kan det være at ditt barn har tatt med seg denne språklige endringen inn i utrygge situasjoner? At barnets følelse av utrygghet kommer til uttrykk ved å gå inn i en "rolle"?
Barn som blir utrygge kan vise dette med ulike strategier, men ofte i form av tilbaketrekking og taushet. Dersom det å samtale i annen språkform er blitt barnets strategi i møte med utrygghet, så viser det en handlekraft fra barnets side. En strategi som lar barnet stå i situasjonen.
Du skriver at barnet virker fornøyd, har venner og omgås både voksne og barn på fritiden. Det er bra! Og tilfredshet er av stor betydning for i hvilken grad man som forelder kan bli urolig eller bekymret rundt endringer ved våre barn.
Det er likevel vesentlig å nevne at det ikke er farlig å prate med barna om det man ser og registrerer. Så lenge dette gjøres på en undrende, varsom og naturlig måte viser du at du ser barnet. En trygg og vennlig nysgjerrighet rundt det du har lagt merke til, kan gi grunnlag for gode samtaler omkring ulike følelser og opplevelser som både du og barnet ditt har.
Håper dette kan være til hjelp i ditt møte med barnet.
Lykke til!
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten