SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Du beskriver at sønnen din mister all selvtillit når han har utbrudd, at han hater seg selv og har nevnt flere ganger at han skal drepe seg selv. Det er vanskelig å vurdere hva dette handler om, uten å ha truffet gutten eller deg. Jeg tenker det er viktig å ta gutten på alvor. Det ligger mye frustrasjon, i slike uttrykk.
Dere kan kontakte fastlegen for å vurdere riktig hjelp, dersom dere tenker at det kan være fare for at gutten kan komme til å skade seg selv.
Dersom dere vurderer dette som situasjonsbestemt frustrasjon, og vansker med å snakke sammen på en god måte eller vansker med å møte ham i disse situasjonene, kan dere søke veiledning ved Helsestasjonens familiesenter.
Vedrørende skjermaktiviteter som Tv og spill;
Det kan oppleves svært frustrerende å skulle stoppe, når du er midt inne i noe, -kanskje iferd med å nå nye høyder i spill.
Det er fint om du som voksen er nysgjerrig på, og viser interesse for, det gutten din er opptatt av. -Forsøk å forstå det han holder på med. -Gjerne la han vise hva han gjør og kan.
Barna er ofte svært gode på spill og skjermaktiviteter, og kan ofte lære de voksne noe nytt. Det gir mestring, stolthet og styrker relasjonen mellom voksen -barn. Kanskje kan dere av og til "game" sammen, eller se tv sammen.
Det er vondt for barna dersom det de er svært opptatt av og gode til, blir devaluert av de voksne. Barna kan da få en følelse av at det de er gode på, ikke har verdi. Noe som gjør at de selv kan føle de har liten verdi.
På lik linje med oss voksne er det vanskelig å avslutte noe, før vi opplever at vi er i mål.
Snakk derfor med gutten din om når det er greit å avslutte, og forsøk å komme til enighet. Det er lettere når du forstår hva han er opptatt av, og hvor lenge et spill eller program varer.
Du kan foreksempel si; Jeg forstår at dette er viktig for deg. Kan vi lage en plan for hvordan dette kan foregå. Videre sette ord på hva som er viktig for deg. Feks: Det er viktig for meg at vi spiser sammen og har litt felles tid. Videre; -hvordan kan vi få til noe felles tid, samtidig med at du også skal gjøre dine ting.
Forsøk å være vennlig og bestemt når du setter grenser. Forsøk å unngå å skape skyldfølelse hos barnet. Det kan blidra til dårlig selvbilde hos barnet.
Ved å forsøke å forstå hva sønnen din holder på med, og forsøke å regulere din egen frustrasjon, er det lettere å sette seg inn i barnets behov, og derved komme fram til en enighet.
-Og husk, lag avtaler og snakk om hvordan dere skal håndtere dette i "fredstid", ikke når du er midt oppe i en uenighet.
Med vennlig hilsen
Familieterapeut
Helsestasjonens familiesenter.