SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Takk for ditt spørsmål.
Som foreldre er det vanskelig å oppleve at ens barn føler seg utenfor. Så bra dere ønsker å hjelpe henne med dette, og deres omsorg og forståelse er av stor betydning.
Du beskriver en sosial jente som tar kontakt med andre, dette er en stor styrke for henne. Samtidig kan opplevelsen av avvisning være vond for henne, og hun kan føle seg utenfor som du beskriver. Det vil være til stor hjelp for henne at hun får bekreftelse fra dere på at hun er god nok som hun er. Hennes ivrige fremtoning kan være et tegn på usikkerhet. Omsorg, forståelse og støtte fra foreldre er ekstra viktig når hun kan oppleve det vanskelig sosialt. Dersom dere får den gode samtalen og snakker om det hun opplever som vanskelig, kan det være lettere å hjelpe henne til å finne gode strategier for sosiale relasjoner og eventuelt styrke hennes selvfølelse og selvtillit.
Ved å tilbringe tid og leke sammen med dere som foreldre, vil dette også være til hjelp. Det styrker deres relasjon gjennom felles gode opplevelser, samtidig som det gir henne erfaring i lek og relasjon som hun kan ta med seg i relasjonen med andre. Det kan også være til hjelp dersom dere inviterer hjem klassekamerater med jevne mellomrom, eller hun tar med seg nabovenner hjem. Dersom hun er interessert i en fritidsaktivitet, kan det også være en arena for henne å finne gode relasjoner.
Det er viktig skolen får kjennskap til hvordan hun har det, slik at de kan hjelpe henne med det sosiale i klassen. Kanskje fremstår det for andre at alt er bra? Dere kan også ta kontakt med helsesykepleier på skolen, slik at hun får snakket med noen om sine tanker og følelser av å være utenfor. Dere kan fint ta direkte kontakt med helsesykepleier på skolen og forklare situasjonen, dersom deres datter ønsker.
Med vennlig hilsen
Helsesykepleier