SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Du har ikke en "spesiell" jente, det er helt normalt at små barn koser med seg selv.
Du trenger ikke å finne det pinlig med tanke på å ta opp tema på helsestasjonen. Helsestasjonen har retningslinjer som sier noe om at de bør snakke om og med barnet om barns seksuelle utvikling på 2 og 4 årskontrollen.
Barnets seksuelle utvikling følger utviklingsfaser på lik linje med all annen utvikling. Men den blir gjerne ikke snakket om, heiet på eller veiledet på slik som vi gjør med annen utvikling.
Barn har en form for seksualitet som er medfødt, men som er annerledes og ikke utviklet i forhold til voksen seksualitet. Det som særpreger barnets seksuelle aktivitet er først og fremst utforskning. For eksempel seksuell lek eller at barnet, når det koser med seg selv, kjenner at det kiler i kroppen, men at denne følelsen ikke er noe ut over det. Barnets erotiske handlinger har ikke noe mål utover det som finnes i barneverden.
Barnet kan berøre seg selv ved en tilfeldighet, de kan søke å gjenskape denne gode følelsen, og de kan styres av impulser og kroppslige reaksjoner. Når barnet blir 2-3 år kan de være mer direkte i stimuleringen. Når bleiene forsvinner og deres motorikk blir bedre blir tilgangen lettere. De blir mer sosiale og eksperimenterer mer. For eksempel at barna er nysgjerrige på hverandres kjønnsorganer.
Det er ikke en seksuell handling når barnet tar på tissen sin, men en form for selvstimulering, på lik linje med at vi synes det er deilig å stryke huden på armen.
Onani kan være et behov for å kjenne på følelsen av velvære. Det kan skape trygghet når det er kaos rundt barnet eller når barnet ikke får den omsorgen det har behov for. Onani kan også være lek på lik linje med annen lek.
Det er naturlig at barn onanerer og koser med seg selv. Noen barn gjør det gjerne flere ganger i løpet av en dagen. Vi som foreldre skal lære dem at dette er en fin ting, at de ikke skal skamme seg over at de gjør eller nyter det, men også at det er en privatsak. Barn skjønner ikke at de må slutte å onanerer med andre tilstede før de er rundt 4-5 år.
Når onanien blir "altoppslukende" og barnet for eksempel ikke deltar i lek og samspill med andre bør mulige årsaker undersøkes nærmere. Det kan være ting som er vanskelige for barnet og det forsvinner inn i onanien som en måte å takle problemet på.
Vi skal:
- støtte barnet i dets seksuelle utvikling på samme måte som vi støtter barnets andre utviklingsområder.
- støtte og veilede barnet i å på sikt kunne regulere sin seksualitet.
- anerkjenne barnets handlinger ved å sette ord på det de gjør som noe fint.
- unngå å gi barnet følelse av skam når det har det koser med seg selv.
- fortelle om kroppen og dens funksjoner, lære barnet vanlige ord på kjønnsorganer, snakke med barnet om grenser, både personlig og sosiale, i forhold til dets seksualitet og at barnet selv bestemmer over egne kropp.
Les gjerne mer om barns seksualitet og seksuelle utvikling på Bufdir sine sider:
bufdir.no/Foreldrehverdag/Skolebarn/Barn_og_seksualitet/
Med vennlig hilsen
Rådgiver Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT)