SVAR
Hei
Du forteller at du har en datter på 3 år som har slitt med forstoppelse siden hun sluttet med bleie. Det virker for dere som at hun ikke tørr å bæsje på doen, men kun i bleie.
Du forteller at barnet ganske nylig har sluttet med bleie. For mange barn vil det oppleves nytt og uvant å bæsje på doen, og mer trygt å bæsje i bleien som de er vant med. Dette er vanlig, og flere barn kan oppleve å bli noe forstoppet i tiden hvor de slutter med bleie. Du forteller at dere har jobbet med å etablere dovaner og gir henne svisker og diverse for magen. Så bra! Det at barnet får mykere bæsj, gjennom noen endringer i kostholdet, vil kunne gjøre at det på sikt blir lettere å bæsje på doen. Spesielt hvis barnet har hatt noen opplevelser hvor det har vært vondt å bæsje når det har gått på do. Man får mykere bæsj av å tilføre fiber til kostholdet f.eks. gjennom å spise grønnsaker, frukt, bær, fullkornsprodukter og frø. Sørg også for at barnet drikker nok væske i løpet av en dag.
Som foreldre i en dotilvenningssituasjon er det viktig å være rolig og gi det litt god tid. Det tar tid å etablere nye vaner og rutiner for et barn. Ofte kan vi foreldre bli stresset og redd for at barnet skal få mye vondt og plager med tanke på forstoppelsen. Ofte hjelper det å roe litt ned, oppmuntre barnet og ha et positivt språk rundt bæsj og dosituasjon. Finne bøker som handler om å bæsje på do, la barnet bli med når dere voksne bæsjer på doen, og generelt snakke mye om bæsj for å vekke barnets interesse og nysgjerrighet. Slik kan dere som voksne være med på å ufarliggjøre det å bæsje på do.
Du forteller at dere har prøvd med faste dotider. Så bra! Det kan være lurt å etablere en rutine for å gå på do (gjerne etter måltid), slik at dette blir en vane for barnet. Det viktigste er at barnet ikke tvinges til å sette seg på doen, men oppmuntres og at det blir forbundet med noe lystbetont. La barnet få bruke god tid på toalettet (4-5 minutter), kanskje kan dere lese en bok sammen mens barnet sitter der? Noen foreldre opplever at det fungerer godt å bruke et belønningssystem for å etablere gode vaner. Da er det i så fall viktig å belønne for forsøket, og ikke «resultatet».
Det er sjeldent at det krever veldig drastiske tiltak når et barn er forstoppet eller ikke ønsker å gå på do. Ofte trenger de bare å få god tid til å etablere en ny vane, samt mye oppmuntring og positiv støtte underveis.
Du forteller at dere har prøvd movicol, men at det bare gjorde frykten enda verre. Hvis problemet med forstoppelsen vedvarer eller forverrer seg, kan dere ta kontakt med fastlege. Det finnes andre mer «mildere» produkter som kan være med å myke opp avføringen som kanskje kunne forsøkes, og fastlegen kan også hjelpe til med å lage en plan for et eventuelt «tømmingsregime».
Lykke til!
Mvh
Helsesykepleier