SVAR
Hei, som du beskriver om sønnen din, viser han for tiden utfordrende og utagerende atferd. Det oppleves nok slitsomt for dere, og det er også naturlig at dere kjenner på bekymring. Barn er forskjellige i utviklingen av å klare å regulere og kontrollere negative reaksjoner, og det er normalt at de i perioder kan oppføre seg utfordrende og tester ut grenser.
Du spør hva dere kan si og gjøre?
Vær bevisst på hvordan og når dere gir han oppmerksomhet. Det som gis oppmerksomhet har en tendens til å bli mer av, og det er derfor virksomt å gi oppmerksomhet til det som er positivt. Hjelp hverandre med å se hva dere gir oppmerksomhet til. Det er fort gjort å komme inn i et mønster der barnet får mest oppmerksomhet på det negative, hva som ikke skal gjøres osv. Nå når han er inne i en vanskelig periode, er det ekstra viktig å gi oppmerksomhet til det som fungerer, samme hvor lite det er. Ikke vent på at atferden skal være perfekt, men vis han at dere ser det når han for eksempel leker rolig, hjelper til, eller svarer vennlig. Da vil det bli mer av positiv atferd.
Det er viktig at gutten deres får gode alternativer til hvordan han kan ta kontakt/få oppmerksomhet fra dere og søsteren. Noen ganger kan barn gjøre uhensiktsmessige ting bare for å oppnå oppmerksomhet. Da er det viktig at han blir møtt på en vennlig, men tydelig måte. F.eks. "Det er ikke lov å slå. Hvis du vil leke med storesøster kan du i stedet spørre om storesøster vil leke med deg."
I forhold til andre mulige bakenforliggende årsaker til hans utagering, kan det være lurt å tenke gjennom om det kan være noe spesielt som plager han for tiden. Har dere hørt med barnehagen om hvordan de de opplever han for tiden? Det kan være han kjenner på en frustrasjon over noe dere ikke er klar over.
Dere kan også hjelpe han å trene bevisst på regulering av følelser, for eksempel ved å gjenkjenne tidlige signaler på sinne. Hjelp han til å finne ut av hva han trenger for å klare å roe seg ned når han kjenner at han blir veldig sint. Kanskje kan «skilpaddeteknikken» være noe å introdusere for han? Dette handler om å forestille seg at du har et skall som du kan trekke deg inn i når du blir sint. Når du kjenner at du blir sint, skal du si til seg selv» Stopp! ro deg ned og tenk», så skal du trekke pusten rolig og trekke hodet inn under skallet mens du puster rolig ut og inn tre ganger. Når du kjenner at du er roligere kan du titte ut og prøve igjen.
Dette kan virke beroligende og kan bidra til å utvikle en indre regulerende stemme.
Aksepter store følelser og reaksjoner, men vis at dere ikke aksepterer vold. Prøv å holde dere rolige og ikke bli sinte selv. I utviklingen av å lære seg å regulere følelser, spiller også språk – og kommunikasjonsferdighetene en stor rolle. Det er ikke alltid barn vet hvorfor de reagerer som de gjør. Det kan være hensiktsmessig å hjelpe barnet og sette ord på mulige årsaker og følelsen i seg selv. Snakke med han i fredstid, han er ikke tilgjengelig når han er veldig sint. Ha fokus på varme og omsorg, og at dere er glad i han akkurat som han er. Skille på handling og person.
Fysisk aktivitet er også avgjørende for barns normale sosiale, emosjonelle utvikling. De lærer gjennom handling, og kreativ aktiv lek vil stimulere på en positiv måte. Kan dere kanskje gjøre noen nye hyggelige aktiviteter sammen hele familien?
I forhold til søsteren hans, så er det også viktig å se og støtte henne, og få henne med «på laget». Snakk åpent og enkelt med henne om hvordan dere tenker at det er best å møte broren når han slår.
Jeg legger ved to artikler som kan være relevante og ønsker dere lykke til!
Med vennlig hilsen ped.psyk.rådgiver.
Vanskelige følelser slik kan du hjelpe barnet | Bufdir