SVAR
Du skriver at barnet ditt er redd hele tiden, og at dette gjelder både på dagtid og på natten. Jeg forstår deg slik at du lurer på hvordan du best kan hjelpe det til å bli tryggere. Du skriver ikke noe om alderen på barnet, men jeg antar at det er i førskolealder.
Først vil jeg si at du er en av de aller viktigste i barnets liv, og det er fint at du søker råd og prøver å hjelpe barnet ditt til å bli trygt.
Du er et forbilde for barnet ditt når det skal lære å håndtere sine egne følelser som for eksempel redsel for ting. Derfor er det først og fremst viktig at du selv viser at du er rolig og trygg, for barnet er var for dine følelser. Når du er rolig og trygg vil du hjelpe barnet til å lære å regulere følelsene sine, som for eksempel redsel.
Når barnet ditt utrykker at det er redd, så trøst det og bekreft at du ser det. Begynn med å si at du ser at det er redd, og si at det er helt greit å være redd, og ikke farlig. Si at du skal hjelpe det slik at de vonde følelsene skal gå over og bli bedre igjen. Fokuser på det som er positivt og trygt. Legg til rette for gode aktiviteter som barnet liker og vær tilstede sammen med det i dette. Eksempler på dette kan være å sitte i en god stol, ha barnet på fanget og synge eller lese sammen i en bok, kanskje gå ut og plukke og lukte på blomster og andre ting som vokser. Rolige og hyggelige aktiviteter -sammen.
Oppvåkning om natten med gråt er det mange kan kjenne seg igjen. Alle barn gjennomgår mange faser i utviklingen sin, det er vanlig at barn har perioder der de sover dårligere. Inntrykk fra dagen blandes med drømmer, og kan gi oppvåkninger.
Har det vært noen spesielle endringer i barnet sitt liv? Har det for eksempel begynt å sove på eget rom? Da kan det for eksempel være nyttig å se på hvordan du kan tilrettelegge for det og «ramme det inn i sengen» for å øke trygghetsfølelsen. Dere voksne må hjelpe barnet gjennom disse periodene, med beroligende tilstedeværelse og trøst. Sitt gjerne litt ved sengen, om mulig, uten å ta barnet opp. Stryk på barnet, forsøk å trøste på en rolig måte, slik at det får hjelp til å roe seg igjen.
Du skriver «vårt» barn og da tenker jeg at det også er en annen forelder hos dere. Snakk sammen om hvordan dere begge kan hjelpe barnet til å føle seg trygt. Gode kveldsrutiner med kveldsmat i forkant av stell, kos, prat om dagen som har vært, om dagen som skal komme, ro og nærhet, kan være med på å forberede barnet for nattens søvn. Det å gradvis øve opp barnets evne til å sovne selv, er lurt. Dersom det kun sovner med dere nær seg, kan det være ekstra skremmende å oppleve at dere er borte når det igjen våkner. Dette kan ta tid og kan kjennes krevende, men det kan hjelpe barnet til etter hvert å finne tilbake til søvnen selv, uten å trenge voksenstøtte.
Jeg vil også anbefale deg å kontakte barnets helsesykepleier. Helsesykepleieren kan gi dere råd som er mer dirkete rettet for akkurat ditt barn.
Lykke til!
Med vennlig hilsen pp-rådgiver.