SVAR
Du forteller at dere har flyttet, og i den forbindelse skal bytte barnehage. Den nye barnehagen ligger nærmere der dere bor, og gutten deres kan få mulighet til å bli kjent med barn som skal begynne på samme skole. Gutten deres på 3,5 år reagerer med gråt og blir veldig lei seg når temaet blir tatt opp hjemme. Han er veldig knyttet til den gamle barnehagen med både ansatte og barn. Du er redd overgangen kan bli tøff og trist for han, og søker råd om hvordan dere kan forberede han best mulig.
Å bytte barnehage kan være en stor overgang for et lite barn, spesielt når sterke relasjoner og trygghet er knyttet til den gamle barnehagen. Men som vi vet, er barn vanligvis veldig tilpasningsdyktige. Jeg forstår at dette er vanskelig for dere å stå i som foreldre, og at dere selvfølgelig ønsker at overgangen skal gå bra for gutten deres. Jeg vil anbefale dere å fortsette å ta opp temaet om bytting av barnehage. I disse samtalene er det viktig å møte gutten deres med empati og forståelse for følelsene hans, og samtidig hjelpe han å regulere og håndtere disse følelsene.
Jeg vil oppfordre dere til å gi gutten deres rom for å uttrykke tristhet, sinne, frykt eller frustrasjon. Si for eksempel: “Du kommer til å savne vennene dine og barnehagen din. Det skjønner jeg godt. Du har hatt det så fint der. ”Unngå å hoppe rett til det positive (“Du kommer sikkert til å få nye venner!”) for tidlig. Barnet trenger først å føle seg forstått. Fortell han også at det er helt normalt og forventet at han føler slik han føler, og relater gjerne til en gang dere byttet barnehage, skole eller arbeidsplass.
Det kan også være lurt å sette ord på følelsene som han kanskje ikke klarer å uttrykke selv. Barn kan for eksempel vise motstand med sinne eller utagering fordi de ikke vet hvordan de skal si at de er redde eller triste. Dere kan si noe som: “Det virker som du blir skikkelig opprørt når vi snakker om ny barnehage. Kanskje du er redd for hvordan det blir der?”
Det er viktig at dere som foreldre viser trygghet og ro i situasjonen. Barn speiler foreldres emosjoner. Når du møter følelsene hans med ro og empati, lærer han at det er trygt å føle og at følelsene vil gå over. Vis med kropp og tone at du tåler følelsene hans.
Det kan være en ide å eks. ta bilder eller lage tegninger til vennene og personalet for å si farvel til den gamle barnehagen. Avslutningen i barnehagen vil kunne bli en fin, men trist del av dette. Hvis det lar seg gjøre, avtal leketreff med de gamle vennene. Det kan gi trygghet i overgangen og vise at relasjoner kan vare, selv om hverdagen endres.
Det kan også være lurt å forberede gutten deres på den nye barnehagen. Dere kan kanskje besøke den nye barnehagen på forhånd og muligens møte ansatte og barnegruppen sammen før han skal starte. Det ukjente, nye kan være like skremmende å gå inn i, som det trygge han går ut av. Jo mer brikker han får på plass om hva som kommer, jo tryggere vil det kunne oppleves å begynne i ny barnehage.
Overgangen kan ta tid, men gutten deres vil mest sannsynlig finne sin plass i den nye barnehagen. Det viktigste dere gjør er å være tilgjengelig for barnets følelser, selv når de er vanskelige.
Lykke til
Spesialpedagog, Barne- og Familiesenteret