SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Samlivsbrudd kan være en hard påkjenning for både voksne og barn. Det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal håndtere den utfordrende overgangen – spesielt når det er ulike behov hos de enkelte familiemedlemmene både ut fra ulik alder og personlighet.
Det vi vet er at samlivsbrudd er å anse som en større krise i livet. Krisebegrepet brukes også om andre endringer og overganger i livet. Ny bosituasjon og ny barnehage kan også oppleves overveldende. Og med flere såkalte store og små kriser gjeldende samtidig, er det en naturlig reaksjon å vise frustrasjon.
Sinne og raseri, som du beskriver hos din sønn, kan man anse som et sterkt uttrykk for usikkerhet og redsel. Redsel for det ukjente, savn av sin gamle tilværelse, samt frustrasjon over ikke å ha kontroll. Dette kan være nyttig for oss foreldre å huske på når barna viser sitt sinne.
Du beskriver din sønn som en følsom gutt som har behov for mye nærkontakt og kos. Du beskriver trolig akkurat det han trenger når det «stormer inni ham», nærhet og kos. Ved å være sammen med ham viser du at du er der for ham. Vi kan ofte si at vi er der for dem med våre ord, men det er gjennom vår handling at barna forstår at vi er der for dem når ting er vanskelig.
Når følelsene tar overhånd og kommer til uttrykk i sinne og raseri, er det stort sett lite hensiktsmessig å snakke om følelser. Dette er tema som bør snakkes om når man er rolig og trygg. Da kan ham heller forsøke å «gå tilbake» til de situasjoner som ble vanskelige. Gjerne forsøke å undersøke og sammen utforske hva som hendte og hvordan det kjentes ut inni kroppen.
Det å forstå følelser er som et detektivarbeid vi mennesker må øve oss på for å forstå. Barn som har trygge voksne rundt seg som hjelper dem med denne nysgjerrigheten, gjennom alle hverdagens utfordringer og kriser, vil lære seg selv å kjenne gjennom dette.
I tillegg til nærhet og samtaler, er lek en viktig måte for barn å bearbeide vanskelige situasjoner. Gjennom lek, både sammen med voksne og barn, tar barna med seg ulike hendelser og forståelser. Å utforske følelser gjennom lek kan være mindre skremmende for barna, men likevel være av stor betydning for barnets forståelse.
Å komme seg gjennom kriser i livet tar tid. Her kan du lese mer om barn og samlivsbrudd, som kanskje kan være nyttig. Lykke til!
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten