SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Det er slitsomt ut å bli vekket 2-3 ganger på natten, og ekstra vanskelig når det tar lang tid å finne roen igjen. Det kan virke noe overveldende for både oss voksne, og barnet selv, når følelsene blir så sterke midt på natten.
En del barn går gjennom faser med natteskrekk. Dette kan skje fra 1 års alder. Det skjer ved overgang fra dyp til lettere søvn, oftest 1-3 timer etter at barnet har sovnet. "Anfallene" pågår vanligvis 1-2 minutter, til opptil 10 minutter, unntaksvis lenger. Det kan være din sønn har et aktivt indre liv, selv når han sover. Det kan også handle om stress, overtretthet, eller at han skal tisse. Dette er ikke uvanlig for barn å gå gjennom, ettersom hjernens utvikling er stor i denne alderen, og det er mye inntrykk og ny lærdom som skal bearbeides.
Det viktigste vi kan gjøre i denne fasen av barnets utvikling, er å være tilgjengelig på en rolig og trygg måte. Vær nær, stryk på ryggen, hold barnet inntil deg om det virker beroligende. Det er mindre viktig å prate, ettersom det er natt og tid for hvile. Det kan også være at barnet ditt ikke er våkent når dette skjer, og at han ikke husker noe dagen etter.
Gjennom nærhet, gjerne beroligende lyder, viser du at du ser og forstår barnets uro. Gjennom gjentatt erfaring på at den voksne passer på, og viser at verden er trygg, vil barnet kunne lære denne roen av oss voksne.
Faste rutiner er viktig for å hjelpe barnet til å finne ro. Det anbefales faste leggetider og gode rutiner når du legger barnet. - Viktig også å stå opp til samme tid, samt unngå uheldig stimulering, for eksempel film, som kan oppskake barnet.
Det kan også være nyttig å prate med barnet på dagtid, om hvordan natten skal være. At barnet skal sove, men at den voksne passer på dersom det blir vanskelig. Videre at det å sove deilig for kroppen og at man kan få gode følelser etter å ha sovet.
Dersom det i perioder kan bli for mye selv for den voksne, kan det være nyttig å alliere seg med andre voksne (partner, venner, besteforeldre). Å dele på oppgaver vil hjelpe på belastningen med stadig å bli forstyrret i søvnen.
Dersom du føler deg usikker, kan det også være greit å ta dette opp med helsesykepleier ved helsestasjonen.
Jeg ønsker dere lykke til - og håper dere sammen klarer å finne roen til netter med god, sammenhengende søvn - for dere begge to.
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten