SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Når din sønn ble 18 år og myndig fikk han tilgang til egne kontoer. Noe som innebærer full disponering av egne midler. Ikke alle barn håndterer denne overgangen til egenstyrt økonomi, noe som kan være en stor frustrasjon og bekymring for foreldre.
Din sønns valg om å bruke sine midler, vil ha konsekvens i form a manglende egenkapital til eksempelvis bolig. Dette i seg selv kan være en ubehagelig lærepenge for unge voksne.
Tips til deg som far, er å være tilgjengelig for samtaler omkring økonomi og økonomisk disponering. Gode samtaler hvor egen frustrasjon over situasjonen ikke blir dominerende. Det som er gjort kan ikke omgjøres, men en rolig håndteringen av situasjonen kan bli avgjørende for fremtidige situasjoner.
Som foreldre ligger kanskje vårt største sinne over situasjonen i at man er redd for barnets fremtid. Denne redselen må man selv håndtere. Det vil være barnet som får svi mest for egne umodne valg, og det kan være dobbelstraff om vi som voksne skyver barna unna på grunn av vår egen frustrasjon/bekymring/redsel i tillegg.
Noen velger å ha "tvungen sparing" ovenfor barn med egen inntekt mens de fortsatt bor hjemme. Dette kan innebære "husleie" som barna betaler inn til foreldre på egen konto for å forhindre barnas forbruk. Dette kan gjøres frem til barna er modne nok til å få dem overført eller frem til barna har behov for for dem. Dette forhindrer barnets skattefordeler med sparing i BSU e.l., men det forhindrer også barnet i å bruke dem.
Ønsker deg lykke til!!
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten