SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Røyking er som alkohol vanskelige tema i forhold til ungdom.
Det er en juridisk regel for når røyk og alkohol er lovlig, men for noen ungdommer kan meningen til jevnaldrende og venner være viktigere enn lover og regler og foreldres mening. Så det er ikke alltid like lett for foreldre å nå frem. Jeg hører du har prøvd å snakke med hen og at det nesten er som hen ikke hører etter. Dette et antageligvis fordi hen vet hva du kommer til å si før du sier det.
Du kan prøve en ny og kanskje overraskende måte å snakke med hen om røyking. Noe som gjør hen nysgjerrig, og som får hen til å hører etter. Du kan si at du skjønner at det kan være vanskelig å si nei til røyking på grunn av venner og tilhørighet. Det at du viser at du skjønner betyr ikke at du aksepterer, men at det er en måte å åpne opp for en dialog med hen om røyking og få tak i hva hen selv tenker. rundt tema.
Noen ganger må det gjerne få konsekvenser. Det er da viktig at du er forutsigbar og tydelig for hen hvilke konsekvenser det er for røykingen, og at konsekvensene er konkrete og avgrensede. Det må også være en sammenheng mellom konsekvensen og røykingen. For eksempel reduksjon i lommepenger, da lommepenger blir brukt til å kjøpe røyk eller strengere innetider fordi du har mindre kontroll på hva hen gjør dersom hen kommer senere hjem. Unngå å havne i vanskelige konflikter rundt dette.
Straff er som regel ikke en lur vei å gå. Straffereaksjoner som husarrest eller inndragning av mobil skyver ofte ungdommen bort fra deg eller at de går inn i seg selv, og på den måten får foreldre mindre styring, ikke mer.
Hvis du er veldig bekymret for videre utvikling når det gjelder røyking eller andre ting, kan det være lurt å å søke hjelp hos fagpersoner.
Familieterapeut
Familievernkontoret