Å takle dine egne følelser som forelder
Når du er bevisst på hvorfor du tenker eller reagerer som du gjør i gitte situasjoner, er det lettere å skille mellom hva som er din opplevelse av noe, og hva som er barnets.
Når følelsene tar overhånd Når følelsene tar overhånd, kan det oppleves som om hjernen nærmest slutter å fungere. Spesielt hvis vi blir redde eller sinte, kan det være lett å overreagere. Når du er bevisst egne styrker og svakheter, blir det også lettere å ta ansvar for egne følelser og behov, slik at du kan støtte barnet ditt på best mulig måte.
Det er helt normalt å kjenne på frustrasjon og avmakt av og til, og føle seg i villrede om hva man kan si eller gjøre. Når vi er redde eller sinte, kan følelsene fort ta overhånd. Når barn er opphisset, er de sjelden mottakelige for råd og veiledning, og sinte foreldre er ikke gode oppdragere.
Kanskje trenger du en liten pustepause før du kan fortsette? Det kan være lurt å legge planer i fredstid, altså å ta samtalen når dere begge er rolige på innsiden.
Si unnskyld og ta ansvar for dine følelser Du har kanskje noen ganger latt deg rive med av følelsene og sagt noe i affekt? Avhengig av hvor alvorlig det du har sagt er, kan du forsøke å rette opp skaden så godt du kan ved å forklare barnet hva som skjedde, si unnskyld og tydelig vise at du tar ansvar for situasjonen.
De aller fleste foreldre vil oppleve å si noe som de angrer på. Men hvis du stadig sier ting til barnet ditt som du egentlig ikke mener, eller som du senere tenker var urimelig, kan det hende reaksjonene dine henger sammen med noe annet.
I så fall kan det være lurt å oppsøke hjelp for å finne ut hvorfor du stadig mister besinnelsen.