Søskensjalusi - et nytt barn i familien «Kan vi levere babyen tilbake?» Selv om barnet hadde gledet seg til å bli storesøster eller storebror, er det vanlig med søskensjalusi. Men hvorfor blir barnet sjalu, og hvordan kan du forebygge og takle det?

Å bli storesøsken er noe mange barn gleder seg til. Men selv om det er stas med et søsken, lever ikke alltid det nye familiemedlemmet helt opp til forventningene. Ofte har barnet blitt forespeilet en ny lekekamerat, og ser fram til statusen som følger med å være storesøsken.

Frykten for å miste kjærlighet Så kommer babyen. Den skriker, og den kan ikke gjøre noe - i hvert fall ikke være den lekekameraten barnet hadde gledet seg til. Det kan være veldig skuffende. Babyen får dessuten masse oppmerksomhet, både fra foreldre og de som kommer på besøk. Dere får mindre tid til det eldre barnet.

Det blir nye rutiner i huset, og med en baby i familien endrer dynamikken seg. Som storesøsken opplever barnet kanskje at dere setter flere krav og forventninger til ham. Samtidig er dere kanskje slitne etter nattevåk og tåler mindre trass, tull og spillopper.

Når barnet uttrykker sjalusi, handler ikke det om misunnelse, som mange kanskje tenker. Det handler derimot om frykt - frykt for å miste kjærlighet.

Søskensjalusi bunner i at barn ofte tror at hvis foreldre gir kjærlighet til én, er det mindre igjen til en annen. Barnet er med andre ord redd for at dere skal bli mindre glad i ham nå som babyen er her. Sjalusi må derfor - igjen og igjen - møtes med forklaring og forsikring om at kjærlighet til én kommer i tillegg til den andre, ikke istedenfor.

Les mer om det å få et søsken her: Les mer om å få et søsken her: